מאכלים מרוקאים

ממלכת מרוקו נמצאת בקצה הצפון-מערבי של יבשת אפריקה, אך את ההשפעות שלה אפשר לראות בבירור גם על מדינה קטנה כמו ישראל. מרוקו גובלת עם הים התיכון, האוקיינוס האטלנטי, אלג'יר ומדבר סהרה, מה שמוכיח השפעות בינלאומיות על כל היבטי החברה והתרבות בממלכה.

מדינת מרוקו כפי שהיא מוכרת לנו כיום קיבלה עצמאות מצרפת בשנת 1956, אך מבחינה היסטורית היא יושבה כבר בתקופה הפלאוליתית. בניגוד למה שנהוג לחשוב, בירת מרוקו היא לא קזבלנקה אלא רבאט. עם זאת, קזבלנקה היא בהחלט העיר הגדולה והמשמעותית של ממלכת מרוקו כבר עשרות שנים.

מדוע יש לאוכל מרוקאי מאפיינים ייחודיים?

המיקום הגיאוגרפי של מרוקו חשף את תושביה אל שורה ארוכה של השפעות קולינריות. המטבח המרוקאי מתאפיין בשימוש רב בתבלינים חזקים. רוב המנות נשענות על כמון, כורכום, ג'ינג'ר, זעפרן, פטרוזיליה, קינמון ונענע. תבלינים אלו הגיעו אל מרוקו דרך המדבר או דרך הים, וכמעט בכל ארוחה מרוקאית טיפוסית מצטרף גם לחם אל השולחן. קשה לזהות ערכים תזונתיים בולטים במאכלים מרוקאים, אך בעזרת נגיעות מודרניות ניתן לשדרג אותו גם באספקט הזה.

מאכלים מרוקאים מבושלים בבישול ארוך. רוב המאכלים המסורתיים כוללים שילוב בין פחמימות לבשר או עוף, אך מאפיין נוסף של המטבח הוא סיום מתוק של עוגות ותה. הרבה קינוחים מרוקאים מקוריים מתבססים על דבש וסוכר. התה המוגש בסיום הארוחה מגיע עם נענע, וכמובן עם עוגיות מרוקאיות – עוגיות מכונה דקיקות ופריכות.

מאכלים בולטים של העדה

להלן דוגמאות למאכלים בולטים של העדה, אותם כמעט כל ישראלי מכיר מחוויה אישית:

א. קוסקוס – אי אפשר לדבר על המטבח המרוקאי מבלי להזכיר את הקוסקוס. אל הקוסקוס אפשר לצרף מרק, ירקות מבושלים או בשר בקר. הקוסקוס מוגש בצלחות גדולות, ויכול לשמש בתור ארוחת צהריים או ערב.

ב. מטבוחה עם עגבניות או חצילים – עוד מנה קלאסית של המטבח המרוקאי היא המטבוחה. אפשר להכין אותה רק עם עגבניות או גם עם חצילים, אך אסור לוותר על קורטוב חריפות. המטבח המרוקאי מלא בתבלינים עשירים, בשמן ובטעמים עזים למדי שלא מתאימים לכל חך.

ג. סיגרים ומאפים – עלי סיגר במילוי בשר עוף טחון מזוהים עם אירועים אולם את המקור שלהם אפשר למצוא באוהלי המטבח של ממלכת מרוקו. סיגרים ומאפים אלו מטוגנים בשמן עמוק ומוגשים בדרך כלל בתור תוספת.

ד.  מרק חריירה – אפילו במדינה חמה כמו מרוקו נוהגים לאכול מרק, ולהוסיף אליו בשר בקר, אטריות וקטניות. המרק הצטרף בשנים האחרונות אל המטבח הישראלי, וכולל לעיתים גם חומוסים שלמים, סודניה אדומה קטנה ויבשה ועדשים טריות.

לסיכום, המטבח המרוקאי הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות הים תיכונית. לאורך השנים הצליח המטבח הזה להשפיע על מאכלים נוספים רבים, שמגיעים מצפון אפריקה, כמו אלג'יר או לוב.