מאכלים בוכרים

העיר בוכרה היא בירת מחוז הנושא שם זהה במדינת אוזבקיסטן. זו אחת הערים הגדולות של המדינה, ולאורך שנים האיזור כולו השתייך אל האימפריה הפרסית. בוכרה היא מרכז תרבות ידוע ומוכר, עם עשרות אתרים ארכיאולוגיים ואדריכליים מרשימים.

בוכרה נחשבת למקור משמעותי של אמנות פרסית והיסטוריה מקומית. מבחינה היסטורית, זו העיר העתיקה ביותר באוזבקיסטן, והיא הצליחה להשפיע על התרבות האזורית כולה. גילה המוערך של בוכרה עומד על 2,500 שנה, וכבר במהלך האלף הראשון היא שכנה על דרך המשי. סוחרים מאסיה וממקומות נוספים כמו סין, הודו ואיראן עברו דרכה כדי לסחור בשווקיה הרבים.

יהדות בוכרה והמטבח המקומי

ההיסטוריה של בוכרה לא משאירה ספק לגבי מקורות המטבח המקומי. זהו מטבח המציע אוכל מגוון וטעים עם מאפיינים הדומים למאכלים פרסים. התרבות הבוכרית שמה דגש על מרכיבים פשוטים ולא יקרים, אך מצליחה להשיג באמצעותם תוצאות מרשימות.

המאפיין העיקרי של בתים בוכרים הוא כיבוד רב ובעיקר שימוש באורז, בשר וירקות. מבחינת יהדות בוכרה, ההשפעות על המטבח מגיעות גם מטג'יקיטסן שהייתה בעבר חלק מברית המועצות. העדה מציגה כיום תרבות ומסורת ענפות מאוד, וחלק גדול ממאכלי העדות מושפע ממנה.

מאכלים לאומיים ובולטים של העדה

המאכל הלאומי של בוכרה נקרא "אושפלו". הוא מרכז את כל המרכיבים המזוהים עם המטבח הבוכרי:

–          גזר

–          בצל

–          עוף

–          בשר

–          אורז

בנוסף, כדאי לציין מאכלים בולטים אחרים של המטבח הבוכרי:

א. מרק דושפרה – כיסונים ממולאים בשר בקר בליווי מרק צח.

ב. מאפה גושטגידז'ה – מאפה שמרים ממולא בבשר.

ג. אויסבו – חמין בוכרי המבוסס על אורז.

ד. דג קרפיון – נתחי דג מסוג קרפיון מטוגנים במחבת עם ממרח פטרוזיליה, שמן זית ושום.

כפי שניתן לראות, הרבה מנות של המטבח הבוכרי משלבות בין עוף, בשר ואורז. הסיבה לכך היא ריבוי של חומרי גלם, אך נטייה לשמור על טעמם המקורי של המרכיבים. המטבח הבוכרי גם נחשב בריא למדי, וזאת בשל הערך התזונתי של מרכיביו.

לסיכום, המטבח הבוכרי יכול להפתיע את מי שאינו מכיר את התרבות המקומית. זהו מטבח בעל השפעות רבות עם נוכחות משמעותית גם בתוך מנות הנחשבות כיום ישראליות לחלוטין. קשה להתעלם מהחשיבות של המטבח הבוכרי, והמאפיינים הייחודיים של המנות.